maanantai 17. helmikuuta 2014

Kevät keikkuen tulevi ja seitsemän keinoa onnellisuuden lisäämiseksi

Olen tunnettu siitä, että vaadin itseltäni todella paljon ja sekuntikello kädessä piiskaan itseäni aina vain kovempiin ja nopeampiin suorituksiin oravanpyörässä juostessani. Viime viikon lähes tauottoman rehkimisen ja ympäripyöreiden päivien jälkeen olen päättänyt pyhittää tämän viikon illat levolle ja pitää kalenterin mahdollisimman tyhjänä. Tällä viikolla minulla ei olekaan töiden lisäksi ohjelmassa kuin ystävän näkemistä torstai-iltana ja Isabellan kanssa Kansallisoopperaan Kaunotar ja Hirviö-balettiin meno lauantaina. Muuten aion rentoutua ja ladata akkuja. 

Itselleni helmikuu edustaa vielä talvikuukautta, mutta luonto näyttääkin tänä vuonna jo kovin keväisiä merkkejä. Hiljattain tarvitsi jo lenkille aurinkolaseja ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Tuli kovin keväinen olo RayBanit päässä juostessa auringonpaisteessa plussa-asteissa.
 photo IMG_5885.jpg

Värikkäät tulppaanit tuovat myös kevätfiilistä. Annoinkin Isabellalle kimpun kevään kunniaksi.
 photo IMG_5863.jpg photo IMG_5866.jpg

Selailin tänään MeNaiset Sport-lehteä, jossa esiteltiin onnellisuusprofessori Markku Ojasen laatima viikko-ohjelma onnellisuuden lisäämiseksi. Artikkelin mukaan jopa 40 % onnellisuudesta on kiinni omasta asenteesta ja konkreettiset teot ovat parhaita tapoja lisätä omaa onnellisuutta.

 photo happiness-quotes-145.jpeg

Tässä on lyhyt yhteenveto viikko-ohjelmasta sopivasti näin maanantain kunniaksi omilla kommenteillani höystettynä.

Maanantai: Älä valita, sillä se lisää negatiivisuutta ja parempi on keskittyä hyviin puoliin. Jokaisessa asiassa on edes jotain hyvää ja oma asenne ratkaisee. Tottakai minuakin ottaa usein tietyt asiat päähän, mutta vielä enemmän minua ottaa päähän, jos annan niiden pilata koko päiväni.

Tiistai: Kiitä mahdollisimman usein kaikkialla, sillä kiittämällä huomaat puutteiden sijasta hyvin olevat asiat. Itselläni on tapana esimerkiksi kiittää bussikuskia, joka odottaa minun juostessani vauhdilla pysäkille tai kättä nostamalla autoa, joka päästää minut suojatien ylitse.

Keskiviikko: Tunnista vahvuutesi. Kun keskityt hyviin puoliisi, lisäät hyvää oloasi. Meissä kaikissa on omat virheemme ja puutteemme, mutta miksi emme mieluummin korostaisi vahvuuksia ja hyviä puoliamme niin pukeutumisessa kuin työelämässäkin?

Torstai: Kehu. Muiden kehuminen on kätevä keino kohottaa myös omaa oloa. Toisen ilahtuminen lämmittää mieltä ja kehumalla levittää hyvää ilmapiiriä. Itselläni on tapana aina kehua kaverin tai kollegan hienoa kampausta tai värikästä paitaa, sillä itsekin muistan kuinka ilahduin tuntemattoman naisen rautiovaunussa kehuessa erästä punaista takkiani todella tyylikkääksi.

Perjantai: Muista ihanat asiat. Tutkimusten mukaan mukavien asioiden muistelu kohottaa mielialaa ja lisää siten onnellisuutta. Jokaisessa päivässä on aina vähintään yksi kiva asia, vaikka päivä muuten menisikin päin prinkkalaa. Itseäni esimerkiksi viime viikolla suututti todella paljon eräs saamani sähköpostiviesti, mutta ammensin siitä energiaa ja sain paljon asioita hoidettua kiukun voimalla. ;)

Lauantai: Ilahduta. Kehu, kiitä, auta tai ilahduta yllätyksellä tuttua tai tuntematonta. Pyyteetön apu ja toisen reaktio vaikuttaa omaan mielialaankin positiivisesti. Ihmiset antavat aivan liian vähän positiivista palautetta. Itse ainakin olen mielelläni imelän vaaleanpunainen ihminen, joka sanoo tyttärelleen päivittäin rakastavansa häntä sekä kertoo ystävilleen ja perheelleen mahdollisimman usein kuinka tärkeitä he minulle ovat. Pienillä sanoilla voi saada toiselle hyvän mielen sekä toisen tuntemaan olonsa arvokkaaksi. Sitä paitsi koskaan ei tiedä milloin on viimeinen kerta halata rakasta ihmistä ja kertoa kuinka tärkeä tämä on.

Sunnuntai: Vietä minä-päivä. Tuolloin voi laiskotella ja tehdä mielipuuhia unohtamalla velvollisuudet, tekemättömät työt ja tylsät rutiinit. Hemmottelupäivät tai edes hetket auttavat jaksamaan ja olemaan onnellinen. Tässä on minulla ehkä eniten kehitettävää. Olen mestari haalimaan kalenterin täyteen ja keksimään kaiken maailman ylimääräisiä projekteja itselleni, enkä aina muista vaalia vapaa-ajan ja levon merkitystä. Lisäksi ura on minulle tärkeä, teen sivutoimisia opintoja, minulla on luottamustehtäviä, olen mukana poliitiikassa, olen esikouluikäisen tytön äiti sekä haluan ylläpitää sosiaalista elämääkin, joten oma aika on usein vähissä. Hemmottelen itseäni esimerkiksi kasvohoidoilla parin kuukauden välein, hyvissä ravintoloissa syömällä ja liikunnalla, joka on itsekästä omaa aikaa. Enemmänkin omaa minä-aikaa saisi kyllä olla, sillä koko elämän ei pitäisi olla suorittamista. Onnekseni olen kuitenkin myös hedonistinen nautiskelija, joten liian askeettista raatamista elämäni ei koskaan täysin ole.

 photo happiness-heart-sunset.jpg

Onnellista uutta viikkoa kaikille!

I am known for demaning very much (occasionally even too much) from myself and pushing myself to be always faster and more efficient. Last week was rather hectic, so this week I have decided to take it easier in the evenings, i.e. keep myself unoccupied after work in order to get some rest. Therefore this week I have only scheduled a meeting with a dear friend on Thursday evening and going to ballet on Saturday together with Isabella. 

February is usually a winter month in Finland, but this year nature is already showing signs of spring. For instance recently I wore sunglasses first time this year for a run outdoors. Another clear sign of approaching spring is colourful tulips - I just love them.


I was reading an article of happines this evening. Did you know that 40% of happiness comes from your own attitude? Therefore here are seven simple advices to increase happines, one for each day. 

Monday: Don't complain and focus so much on negative things.
Tuesday: Thank people whenever possible, because it will make you realize how well many things are.
Wednesday: Recognize your strengths and highlight them.
Thursday: Give compliments to others as it will make you feel better too.
Friday: Remember good things. According to a study remembering good things will increase your mood and thus happiness too.
Saturday: Cheer up other people by giving compliments, thanking or helping someone close to you or a total stranger. I for instance make sure to tell my own daughter everyday how much I love her.
Sunday: Take time to pamper yourself. Forget occasionally about everyday duties and household tasks and relax as it makes you enjoy life more and thus happier.

0 kommenttia :