maanantai 16. elokuuta 2010

Ilonan dokumenttivinkit jatkuvat (ja huomiseen asti aikaa kysyä)

Tykkään katsoa ajankohtaisohjelmia ja dokumentteja, joiden avulla voi seurata maailman menoa ja yhteiskunnan kehitystä. Viimeksi Yle Areenaa selatessani huomasin jälleen mielenkiintoisen dokumentin, joka herätti minussa niin paljon ajatuksia, että halusin jakaa niitä kanssanne.  Yli-ikäinen 35-vuotiaana? on tunnin pituinen dokumentti, jossa 34-vuotias Sunny Bergman pohtii mikä saa 35-vuotiaat naiset tuntemaan itsensä yli-ikäiseksi. Dokumentti on Bergmanin henkilökohtainen kuvaus mainosten voimasta ja siinä käydään läpi kauneusihanteita kattavasti monesta eri näkökulmasta. Yli-ikäinen 35-vuotiaana on katsottavissa Yle Areenasta 10.9.2010 asti.

Photobucket


Toivottavasti en nyt paljasta dokumentista liikaa, mutta minun huomioni herätti ja suorastaan shokeerasi muun muassa seuraavat esitellyt asiat. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan vain 2% naisista piti itseään kauniina, mikä on mielestäni hälyyttävää ja ennen kaikkea surullista. Luku on aivan järkyttävän pieni ja kertoo kyllä naisten epävarmuudesta, joka on vain lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Aiemmin, kun oltiin "rumempia" siinä mielessä, ettei ehditty kiinnittää ulkonäköön niin paljon huomiota, kuoltiin nuorempina, fyysinen terveys oli huonompi, eikä meikattu olivat naiset nimittäin tyytyväisempi ulkonäköönsä.

Vielä 1980-luvulla normaalia olla karvainen, eikä esimerkiksi ajelemattomat jalat tai jopa kainalot olleet ihmeellinen asia. Nykyisin niitä pidetään merkkinä huonosta hygieniasta ja epäsiisteydestä. Bergman esittää kysymyksen siitä, että mitä jos tulevaisuudessa ryppyisyyttäkin aletaan pitää indikaattorina siivottomuudesta ja botoxin sekä kauneusleikkausten avulla luonnottoman siloitellusta ihosta tulee standardi. Plastiikkakirurgia ja kosmetiikkamainokset ovat isoa businessta ja dokumentissa haastateltu amerikkalainen plastiikkakirurgi kertoo ansaitsevansa 350 000 US $ kuukaudessa.  Hänen mukaansa virheitä voi häivyttää ihmiskehosta kuin naarmuja autosta.

 Photobucket

Bergman haastatteli myös muotilehden päätoimittajaa, jonka mukaan lukija on tyhmä ja epävarma itsestään, jos alkaa pitää itseään rumana tai viallisena yms. lehtiä lukiessaan. Päätoimittajan ei itse halua muotilehtiä lukiessaan nähdä kuvia lihavista tai rumista ihmisistä. Dokumentissa esiteltiin kaksi noin 30-vuotiasta naista, joille oli tehty muun muassa rintojen suurennus ja kohotus, rasvaimu, vatsan muotoilu, pepun suurennos sekä sukupuolielimien muotoiluleikkaus ja kiristys. He pitivät leikkauksia ja niiden muovaamaa vartaloa hienoimpana asiana, mitä he ovat koskaan elämässään kokeneet. Kuin pisteenä i:n päälle Bergman keskusteli 15-vuotiaan (!) teinitytön ja hänen äitinsä kanssa. Tämä  neitokainen oli menossa sukupuolielimien esteettiseen muotoiluleikkaukseen, koska hän koki alapäänsä olevan ruma ja epäviehättävä. Äiti vieressä ihmetteli miksi vakuutus ei korvaa tätä täysin esteettistä ja lääketieteellisesti tarpeetonta muotoiluleikkausta. 

Photobucket

En nyt halua olla mikään moralisoija ja sormien heristelijä, koska itsekin meikkaan, olen kiinnostunut muodista ja esiinnyn mieluiten ihmisten keskellä enimmäkseen huoliteltuna. En myöskään halua sanoa, mikä on oikein ja väärin, koska jokainen tehköön omalle vartalolleen ja kasvoilleen mitä haluaa. Jos esimerkiksi isommat rinnat tai kasvojen kohotus tekevät ihmisen iloisemmaksi ja itsevarmemmaksi sekä siten kohottavat itsetuntoa ja parantavat elämänlaatua, niin kuka minä olen sitä tuomitsemaan? Kuitenkin tästä dokumentista jäi jotenkin surullinen olo. Onko nykymaailma todellakin niin pinnallinen, ylikorostuneen individualistinen ja raaka, että hyväksyntää on haettava rypyttömyydestä tai sukupuolielimien muotoilusta - josta plastiikkakirurgi muuten ennusti seuraavaa todella isoa hittiä myös Euroopassa.

Kuvat: Google

Ps. Jos on jotain mitä olet halunnut minulta kysyä, niin huomiseen asti on vielä aikaa. Kysymyksiä voi esittää täällä.

2 kommenttia :

Ilona kirjoitti...

Minä näin tuon plastiikkakirurgia-dokkarin myös, ja nauroin välillä epäuskoisena ääneen niitä juttuja... ainakin siinä kohdassa kun lääkäri kertoi omasta palkastaan, ja siinä kun hän kanusti toimittajaa leikkauttamaan intiimejä paikkojaan "it's only 8000 dollars, it would be really good for you" ja viimeistään sen 15-vuotiaan tytön kohdalla: "Suostuin tähän haastatteluun siksi että saan nyt 2000 dollaria alennusta leikkauksesta".

Hyvää päivää... :)

ilonasi kirjoitti...

Joo, tuo dokumentti tai siis siinä esiintyvät ihmiset ja asiat olivat kyllä aivan uskomattomia! Nauratti kyllä makiasti useaan otteeseen tota katsoessa, mutta sit taas toisaalta melkeen meinas alkaa itkettään, kun tajus että nuo ihmiset ovat ihan tosissaan. :O

Ja esim. se 15-vuotias, siis mitä sen äitiki miettii kun on ihan innoissaan viemässä tytärtänsä sellaseen leikkaukseen, joka ei varmaan ole kovin tarpeellinen. Okei, kuulostan ehkä kukkahattutädiltä, mut jotenki ite äitinä aattelis, että lähtis liikkelle siitä että yrittäis saada jälkikasvunsa hyväksymään itsensä yms. No meitä on moneen junaan...

Niin ja siitäkin pitää kiittää sua kaunis kaimaseni, että on todella mukavaa ja ilahduttavaa, kun jaksat aina kommentoida niin ahkerasti. Suurkiitos ja mukavaa viikon jatkoa. :)