sunnuntai 21. elokuuta 2011

Elämysmatka Helsingin pahamaineiseen lähiöön eli Kontufest 2011

Eräät pääkaupunkiseudun kiistattomista hyvistä puolista ja eduista ovat, että täällä on paljon tapahtumia ja monet niistä ovat vielä täysin ilmaisia. Eilen tein elämysmatkan Helsingin pahamaineiseen lähiöön Kontulaan. Ohjelmassa oli Kontufest, jossa oli muun muassa Notkean Rotan, Steen1:n, Asa & Jätkäjätkien, Pelle Miljoonan, Stadin juhlaorkesterin ja Junon ilmaiskeikat. Sää suosi ja Kelkkapuisto oli alueena loistava paikka festivaaleja ja tapahtumia ajatellen. Paikalla oli myös kulttuuri- ja opetusministeri Paavo Arhinmäki, joka oli Notkean Rotan esiintyjien tavoin Itä-Helsinkiin sopivasti pukeutunut verkkareihin. ;D

Havainnollistava esimerkki Notkeasta Rotasta
Photobucket

Valitettavasti 7000 juhlijan joukkoon mahtui myös muutama idiootti, joiden tuloksena tämän päivän otsikot ovat olleet seuraavia: Päihtyneet festarivieraat uhkasivat poliisia ja palokuntaa, Helsingin Kontufest päättyi tulipaloon ja rähinöintiin ja Helsingin Kontufest päättyi tulipaloon ja tappeluihin. Jälki oli tälläistä (kuvat lainattu).
PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Toivottavasti noiden typerysten takia Kontufestin tarina ei nyt pääty, sillä suurin osa juhlijoista oli asiallista porukkaa. Mitä noiden tulipalon sytyttäjien ja riehujien päässä liikkuu, kun sytytetään tulipalo, hurrataan sille ja estetään palokuntaa sammuttamasta tulta yms? Sitten vielä muutama sana Kontulasta, jossa tosiaan kävin nyt ensimmäistä kertaa. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että Suomessa ei (onneksi) ole mitään gettoja (ainakaan vielä) ja kaikenlaista kulkijaa mahtuu jokaiseen paikkaan - myös Eirassa ja Westendissä on omat katujuopponsa. Lisäksi ihmettelen ihmisten ennakkoluuloja Itä-Helsingistä, koska suurimmaksi osaksi siellä asuu ihan tavallisia ihmisiä ja löytyyhän sieltä myös vauraat hienostoalueensa kuten Jollas, Marjaniemi, Tammisalo ja Kulosaari. 

Valitettavasti samaan hengenvetoon on todettava, että ensimmäiset ohikulkijat, joilta Kontulan ostarilla Kontufestin ja Kelkkapuiston sijaintia tiedustelimme olivat aivan sekaisin olevia narkomaaneja. Ei tietenkään voi yhden vierailun perusteella yleistää mitään, mutta kieltämättä Kontulassa näkyi aika paljon perusjuoppojen lisäksi myös muutakin kuin alkoholia käyttäviä. Helsingissä on muutenkin surullista ja huolestuttavaa huomata jyrkät sosioekonomiset erot. Toiset shoppailee Louis Vuittonit kädessä Stockmannilla keskustassa samalla, kun syrjäytyneet ja päihdeongelmaiset työnnetään lähiöihin. Tottakai tätä ilmiötä ja eriarvoistumista on valitettavasti koko Suomessa, mutta pääkaupunkiseudulla se korostuu entisestään.

Valokuvaaja Pekka Niittyvirta on ikuistanut todellista Helsinkiä sekä koonnut niistä Greetings from Helsinki -näyttelyn.
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
© Pekka Niittyvirta

Vetoan jokaiseen, että yrittäisimme ruohonjuuritasolla ja arjessamme olla yhteisöllisempiä ja vähemmän omaan napaan tuijottavia. Emmehän halua muuttua täysin välinpitämättömiksi toisiamme kohtaan - meneekö individualismi jo liian pitkälle?

Loppukevennyksenä pinnallisempiin asioihin eli tässä vielä eilisen festariasuni, jonka on kuvannut pian 4-vuotta täyttävä tyttäreni Isabella. Taitavia tekniikan ihmelapsia ovat nuo nykyajan neljävuotiaat! By the way, these two pictures were taken by my nearly 4-year-old daughter Isabella!
PhotobucketPhotobucket
Shortsit / shorts: H&M
nahkabootsit / leather boots: Vagabond
kello / watch: Just Cavalli
kauluspaita / blouse: Zara Man (pikkuveljeltä saatu / gotten from my little brother)
vyö / belt: Dolce & Gabbana
laukku / bag: Furla 

Eräs suosikeistani eli Asa & Jätkäjätkät, joilla oli varsin energinen ja iloinen keikka.
Photobucket

Minulla oli lapsivapaata, joten koska Bella ei ollut osa seuruetta tai avecini, niin Kontufesteiltä piti tietysti jatkaa vielä keskustaa kohti ja nukkumaanmeno meni myöhäiseksi. Törmäsin Kontufesteillä sattumalta myös kahteen Rovaniemeltä kotoisin olevaan kaveriini, joiden kanssa minun on pitänyt tavata jo kauan. Nämä kuvakulmat eivät oikein imartele ketään meistä, mutta menköön.
PhotobucketPhotobucketPhotobucket

I visited yesterday a festival called Kontufest in a suburb of Helsinki. The weather, location, gigs and atmosphere were awesome, but unfortunately among the partiers there were few idiots too, who set a fire on purpose and caused trouble and fights, which is very unfortunate. I also analyze above, how Helsinki (and many other places in Finland and abroad globally too) are dividing more and more into better and richer regions and then in contrast to poorer and more violent regions. I don't like the progress that in Helsinki too there are prosperous people shopping at Louis Vuitton at the city center and in the same time as social exclusion alienation is going on when outcasts, alcoholics and drug addicts are put to certain suburbs. 

Above are pictures taken by a photographer Pekka Niittyvirta, who made an exhibition called 'Greetings from Helsinki', which captures the real Helsinki and it's downsides. We can't afford to stop caring about each other, individualism shouldn't be taken too far.

2 kommenttia :

Life On Plate kirjoitti...

Kyllä oli joo aika revilteltyjä noi lehtien otsikot Helsinginsanomia lukuunottamatta. Tapahtumahan meni ihan hyvin kaikin puolin ennen tota loppua. Surkeeta kun pitää repiä jotain otsikoita kuinka ministeri joutui mellakan keskelle ja mitä lie ne oli taas tänään kirjoitelleet. Toivotaan oikeesti ettei Kontufestarit lakkaa tähän, ilmaisia tapahtumia pitää olla ja suurin osa osasi tälläkin kertaa käyttäytyä... Kyllä jotkut vaan osaa olla niin saamarin tyhmiä, viina ei selvästikkään sovi kovinkaan monelle Suomalaiselle :(
http://lifeonplate.blogspot.com/

ilonasi kirjoitti...

Ensinnäkin kiitos kommentistasi ja pahoittelen, että vastaamisessa on kestänyt. Ja mie oon samaa mieltä, että ylireagointia kyllä tapahtui ja erityisesti rummutettiin sekä alleviivattiin, että tuo tapahtui juuri Kontulassa. Kyllähän siellä muiltakin alueilta oli juhlijoita ja porukkaa. Ja just toi kulttuuriministeri Arhinmäen sotkeminen kans tohon jupakkaan, huh huh.

Mie oon siis samoilla linjoilla sun kanssa ja tosiaankin myös toivon, etteivät Kontufestit ja muut kivat ilmaistapahtumat joudu lopettamaan muutaman harvan urpon takia.

Mukavaa syksyä ja poikkeahan toistekin kommentoimaan, jos blogiini eksyt! :)