torstai 25. helmikuuta 2010

Äidit ja tyttäret

Nykyisin lasten pukeutumiseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, eikä ole epätavallista, että pikkulapsetkin puetaan merkkituotteisiin. Itse olen saanut blogissani toruja siitä, että en panosta tarpeeksi Isabellan pukeutumiseen, vaan lapsiparka joutuu kulkemaan ryysyläisen näköisenä! Toisaalta täyttänen "pikkuporvariäidin" kriteerit siinä mielessä, että olen myös pukenut  neitokaisen Burberryyn. ;)

Suhtautumiseni lasten pukeutumiseen ja ylipäätänsä laajemmalla tasolla äitiyteen on aika rento, mutta  kuitenkin tiedostava. Minulla ei ole mitään tarvetta pukea lastani esimerkiksi päiväkotiin tai kotipihalle viimeisen päälle huolitellusti, mutta toisaalta juhliin ja kaupungille yms. katson kyllä, että vaatteet ovat edustavat ja somat. Kuitenkin mielestäni pikkulapsia ei pitäisi sekoittaa liiaksi ja liian varhain aikuisten maailmaan, koska sielläkin ehtii seikkailla myöhemmin vuositolkulla.

Julkkismaailmassa surullisen kuuluisa esimerkki on Suri Cruise, joka jo 3-vuotiaana käyttää korkokenkiä ja omistaa satojen tuhansien eurojen edestä luxusbrändien vaatteita. Toisaalta esimerkiksi korkokengät ja muut prinsessaleikit ymmärrän kyllä siinä mielessä, että lapsethan aina matkivat vanhempiaan ja erityisesti äitejään sekä imevät ympäristöstä vaikutteita. Itsekin leikin pienenä hienoa rouvaa ja sovittelin äidin vaatteita ja kenkiä - eikä Isabellakaan ole kauas puusta pudonnut. Esimerkiksi tiistaina, kun minulla oli kokousmenoja oli Isabella selostanut lastenvahtina olleelle kaverilleni muotilehden sisältöä: "Tässä on korkokengät, tässä ripsiväri ja tässä poskipunaa." 

Minua tapaus nauratti siitä kuullessani, mutta toisaalta en halua, että Isabella kasvaa liian nopeasti aikuiseksi, ennen kuin on siihen todellisuudessa valmis. Täten en esimerkiksi haluaisi hänen alkavan pukeutua ja meikata kuin teini-ikäinen jo kolmosluokalla, kuten nykymaailmassa jotkut tekevät. En myöskään halua altistaa Isabellaa epärealistisille kauneusihanteille ennen kuin hän ymmärtää todellisuuden ja mainonnan erot. Toisaalta kuitenkaan pumpulissa tai tynnyrissäkään ei voi pahalta maailmalta piilossa kasvattaa, vaikka ehkä haluaisikin. Vanhemmuus ja äitiys on välillä aika haastavaa.

Tukholmassa omalla nimellään merkkivaatteisiin erikoistunutta liikettä (liikkeen tarjontaan kuuluvat mm. Marc Jacobs, YSL, Marni, Bottega Veneta, Missoni, Burberry, Lanvin ja Balenciaga) pitävä Nathalie Schuterman on antanut 12-vuotiaalle tyttärelle pinkin Balenciagan laukun. Laukulla on hintaa noin 800 -  900 euroa, eli melko arvokkaasta tavarasta on kyse. Kengät näyttäisivät kovin Chanelmaisilta ja huomioitavaa on myös se, kuinka samankaltaisesti sekä äiti että tytär ovat pukeutuneet.
Photobucket


Huippumalli Yasmin Le Bon 45v. yhteiskuvasta tyttärensä Amberin kanssa on vaikeuksia sanoa, että kumpi olikaan äiti ja kumpi tytär?
Photobucket

Itse rakastan pukeutumista ja vaatteilla leikittelyä. Pidän siitä, että pukeutumisella voi kertoa ja ilmaista paljon itsestään tai ainakin sen hetkisestä tunnetilastaan.  Haluan kuitenkin ikääntyä arvokkaasti ja elegantisti, eli toivottavasti en nelikymppisenä juokse roiskeläppäminihameissa ja nuorisovaatekauppojen antimissa parikymppisten pintaliitobaareissa epätoivoisena ikuisen nuoruuden perässä. Toisaalta ikä on vain numeroita ja ihailen ihmisiä, jotka antavat piut paut yhteiskunnan asettamille ennakkonormeille ja -asenteille ja elävät sen sijaan rohkeasti itsensä näköistä elämää.
ps. Kuva-arvoituksen vastaus: äiti on vasemmalla ja tytär oikealla.

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Musta lasten "kuuluu" saada kulkea collegepuvuissa ja muissa mukavissa vaatteissa juuri tarhassa ja pihalla. Ei farkut varmasti ole mukavat esim. tarhan tohinoissa.

ilonasi kirjoitti...

Anonyymi: Joo, mie olin ihan samaa mieltä. Farkut ovat turhan "jäykät" ja kankeat pihaleikkeihin ja tarhaan. Juhliin ja muualle ehtii kyllä pukea lapsoset kunnolla. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tiesitkö, että Yasmin on naimisissa Simon Le Bon :in kanssa? Joka on 80-luvulla huipulla olleen Duran Duran -yhtyeen laulaja. :)

- Jani
janiylnen at gmail.com

ilonasi kirjoitti...

Anonyymi (Jani) : En tiennyt, mutta Duran Duranista olen kyllä kuullut. Mun iskä nimittäin tykkää niistä. :D Niin ja kiitos kommentistasi!