keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Pieni maailmanparantaja minussa herää horroksesta

Minulle poliittinen kiinnostus ja yhteiskunnallinen valveutuminen ovat aina olleet itsestäänselvyys. Eettiset asiat ja maailmanmeno alkoivat kiinnostaa toden teolla seitsemännen luokan alussa yläasteella, jolloin ryhdyin kasvissyöjäksi. Tuohon aikaan kaikki vaatteeni olivat kirpputoreilta ja / tai mummolan vintiltä ja minua kutsuttiin yleisesti Hippi-Ilonaksi (toisaalta ala-asteella minua kiusattiin Enkeli-Ilonaksi, koska melkein kuolin auto-onnettomuudessa 8-vuotiaana). Otinkin silmiinpistävän erilaisuuteni vuoksi monesti turpiin niin henkisesti kuin fyysisestikin kiusaajiltani, mutta se sai minut seisomaan entistä vahvemmin mielipiteideni takana. 

PhotobucketPhotobucket

Olin nuori, naiivi ja idealistinen sekä taistelin paremman maailman puolesta oman jaksamiseni äärirajoilla. Tein vapaaehtoistyötä Amnestyssa, Maailmankauppa Elimussa ja Planilla, jossa minulla oli myös oma kummilapsi. Lisäksi toimin Unicefin koululähettiläänä ja SPR:n ystävä-/tukihenkilönä maahanmuuttajalle. Osallistuin mielenosoituksiin, keräsin nimiä adressilistoihin eläinten ja ihmisoikeuksien puolesta, lähettelin postia kansanedustajille ja ministereille sekä boikotoin tiettyjä ylikansallisia yrityksiä. 

PhotobucketPhotobucket

Nyt 24-vuotiaana olen toki edelleenkin nuori ja jossain määrin yhä myös idealistinen, mutta naiivius on karissut ja silmät ovat avautuneet. Tilalle on tullut realismia, mutta kyyniseksi en silti halua ikinä muuttua. Edelleenkin sisälläni asuu pieni maailmanparantaja, joka yhä uskoo positiiviseen muutokseen. Parempaa huomista voi rakentaa esimerkiksi antamalla joulu- ja syntymäpäivälahjaksi turhan krääsän sijasta eettisen lahjan, kuten olen tehnytkin viime vuosina.  

Loppuviikolla palaan eräällä tavalla nuoruuteni juurille, sillä menen monen vuoden tauon jälkeen SPR:n Nälkäpäiväkerääjäksi. Keräys järjestetään kaikkialla Suomessa 16.-18.9 ja kerääjäksi pääsee kuka tahansa ilman ennakkoilmoittautumista ja osallistua voi juuri sen aikaa kuin itse haluaa. Kolme päivää kestävässä operaatiossa kerätään varoja järjestön katastrofirahastoon, jonka varoilla autetaan heitä, jotka apua kulloinkin eniten tarvitsevat. Lisätietoa löytyy SPR:n sivuilta.

Photobucket

City-lehden haastattelussa viisi vuotta sitten 2005 minulta kysyttiin, mihin vaikuttaisin maailmassa jos pystyisin. Vastaukseni oli, että ihan ruohonjuuritasolla puhuttaessa haluaisin saada ihmiset katsomaan asioita muutenkin kuin mustavalkoisesti. Jokainen voi itse vaikuttaa maailman menoon vaikkapa olemalla avarakatseisempi ja huomaavaisempi muita kohtaan. Tämän väitteen allekirjoitan yhä edelleen ja suosittelen muille samaa. 

0 kommenttia :